Gyulai szállás

Gyulai méz
apartman

Kirándulás Program Szállás Étterem Üzlet Múzeum Erdély Fotók Index
Videó 3D Panoráma fotók Elérhetőség

www.gyulainfo.hu

Gyulai látnivalók

Ezen az oldalon sok fotóval bemutatásra kerülnek gyulai látnivalók. Szeretnénk felkelteni az érdeklődést a helyi épületek, közterek, templomok, nevezetességek iránt. A gyulai emberek vendégszeretőek, szívesen igazítják útba az idelátogatókat. Ez a kis alföldi város igen gazdag műemlékekben, műemléképületekben. Az újjáépített belváros hangulatos, este kivilágított szökőkútjaival a helyi polgároknak is kedvelt pihenő, sétáló helyei. Az oldalon több esti fotót  is láthat ezekről.  A várost átszeli az egykori Fehér körös, mai néven Élővíz-csatorna. A fűzfákkal és sétányokkal övezett kisvárosi folyócska, melyen egész éven át vadkacsák töltik és "költik" idejüket, keresztülszeli a belvárost. A víz fölött több híd is átível, az egyik legrégebbi, az un. kapushíd. A 2007-ben elkészült új belvárosi sétáló utca részt köti össze a szintén újjáépült Kossuth térrel, ahol nyáron késő estig óriási szökőkutak üzemelnek. A vízoszlop magassága országos viszonylatban is kiemelkedőnek mondható. A Kossuth téren több látványosság is található. Ha Gyulára jön, érdemes ezeket a helyeket meglátogatni, eltölteni szabadidejük egy részét az itt leírtak felkeresésével. Vagy a szövegben, vagy a térkép menüpont alatt megjelöljük pontos helyüket. Ha idejüket ebben a városban kívánják eltölteni, szeretnénk, ha már ideérkezésük előtt kerülnének "tarsolyukba" információk Gyuláról. Természetesen mindent nem lesz lehetőségünk itt felsorakoztatni, de azon leszünk, hogy a kínálat bőséges legyen. Fedezze fel ezt a szép kisvárost, jöjjön el, tapasztalja meg személyesen is az alföld gyöngyszemét. Amennyiben úgy dönt (akár a látottak alapján) hogy eljön kirándulni Gyulára, és szállást, apartmant, éttermet keres, oldalunkon igényes, tiszta és szép vendéglátóhelyeket is bemutatunk a szálláshelyek (Gyula apartman) és a vendéglők menüpont alatt. A továbbiakban is kellemes időtöltést, böngészést kívánunk! Ha észrevétele van, az itt megjelölt e-mail címen szívesen vesszük, ha további látnivalók feldolgozását kérik, megpróbáljuk mihamarabb teljesíteni. Érdemes a leírásokban megjelenő linkekre rákattintani. Több helyen nem csak hagyományos fotókat tekinthet meg, hanem interaktív helyszínen való nézelődésre is mód nyílik.

Gyula belvárosi esti fotók a szökőkutakról

 


Csigakert

A Csigakert a Mátyás király és a Part utca között terül el. Közvetlen szomszédságában a várfürdő.  Kellemes pihentető sétát tehetünk itt, szépen rendberakott, gondozott park. Azért ez a neve, mert korábban volt egy mesterségesen létrehozott dombon egy csiga alakban lefutó sétány. Kattintson a képre, és nézzen körbe a helyszínen!


A gyulai evangélikus templom

A 80 éves gyulai evangélikus templom bemutatása képekben, melyben interaktív panoráma fótókat láthat a templom belső teréről több nézőpontból készítve. Olyan helyekről tekitheti meg a templomot, ahonnan ritkán nyílik alkalma látogatónak szemlélődni. Közvetlenül az orgona mellett készült gömbpanorámát is megtekinthet. Fotók itt.

 Belvárosi templom fotók itt.

Belvárosi Nádi Boldogasszony kegytemplom

A belvárosi római katolikus templomot mai formájában 1775-ben kezdték építeni, Linck János Károly uradalmi építész tervei alapján, Harruckern Ferenc kegyúr jóvoltából, barokk stílusban klasszicizáló elemekkel. A templomot a Szeplőtelenül fogantatott Szent Szűz tiszteletére áldották meg 1777-ben, majd szentelték fel 1823-ban. Egyhajós, homlokzati toronnyal, félkörös záródású szentéllyel épült a templom. A hossza: 50 m, szélessége: 16 m, belmagassága: 15 m, toronymagassága: 43.5 m. A fotógalériában található egy interaktív kép is, mely olyan élményt nyújt, mintha a templom közepén állna, bármerre körbenéznet.


Németvárosi templom Gyula
Németvárosi temlom fotók itt.
 

Németvárosi Szent József Templom, Gyula

1863-1866 között épült, melyet Nuszbeck József gyulai építész tervezett. A templom a gyulai Józsefváros szívében az Apor Vilmos téren található, klasszicista sílusban épült, melynek belmagasága 13 méter, a toronymagasága 37,5m. Burkolata kelheimi kőlapokból készült, mely mai is gyönyörűen fénylő pompás látványt nyújt. Két szobor látható még a templom mellett:
-Nepomuki Szt. János szobra
-Szűz Mária szobra Mindkettő külön-külön szoborfülkében.Gyulai vár fotók itt.

A Gyulai vár

A gyulai vár a 15.század első felében épült. Leírások az egyetlen épen maradt alföldi téglavárként említik, mely 130 évig török kézen volt. (1566-1695) A nyári színházi rendezvények, előadások egy részét a várudvarban tartják több mint 40 éve. A várfürdő és a gyulai vár között a csónakázótó terül el, ahol nyáron a szabadtéri játékok, a jazzfesztivál ideje alatt tószínpadot állítanak fel, a fellépések egy része itt zajlik.


Százéves cukrászda Gyula

A cukrászda elsőként az 1840-ben üzemelt. Napjainkban is régi, tökéletesen restaurált bútorokkal van berendezve, melyeket az idelátogatók használhatnak. Ma is cukrázdaként működik, éredmes betérni egy kávéra, fagylaltra és hagyni, hogy megérintsen bennünket a régi korok hangulata. A cukrászdában egy kisebb kiállítás is látható a korabeli mesterek szerszámaiból, eszközeiből. Egész éven át nyitva tart. A 100 éves cukrázda valójában sokkal több ideje üzemel, mint a a nevéből kitűnik. A gyulai költő Simonyi Imre is naponta ellátogatott ide. Ha Gyulán jár, ne hagyja ki ezt a patinás helyet! Nyáron a terasz is üzemel. Százéves cukrászda fotók itt.


Szentháromság kápolna

Aki Gyulára érkezik, és a belváros felé veszi az útirányt a nagy szökőkutat elérve jobbra pillanthatja meg a Szentháromság kápolnát, melyet az 1738-ban pusztított pestisjárvány túlélői építtettek fogadalomból. A pestisjárvány idején a lakosság kb. fele pusztulhatott el. Este gyönyörű megvilágításban "vigyázza" és formálja a teret. Ez a kápolna műemlék épület. 1918-ban alakították ki mai végső formáját, 2007-ben gyönyörűen restaurálták. 
További fotók itt.


Petőfi tér, díszkút, Polgármesteri hivatal

A Petőfi téren található az egykori megyeháza épülete, melyben ma a Polgármesteri hivatal működik. 1950 előtt Gyula megyeszékhely volt, a város ebbéli szerepét Békéscsaba vette át. A mostani városháza 1793-ban épült, melyet az idők folyamán többször bővítettek. Végleges, mai formáját 1877-ben nyerte el. Több stílusjegy is felismerhető az átépítések miatt: barokk, klasszicista, romantikus. A városháza dísztermében tartja üléseit a gyulai képviselő testület, de ebben a teremben kapnak helyet a polgári esküvők is. A terem mennyezete gazdagon díszített települések címereivel. A Petőfi téren parkosított, helyen áll a névadó szobra. A szobor alkotója Ferenczy Béni. Ezen a téren több műemlék épület is található. A polgármesteri hivatallal szemben a Békés Megyei Levéltár épülete, és  Református templom is. A padokkal körülvett, nyáron virágos díszkút mellett szívesen pihennek, beszélgetnek az emberek. Ennek az oldalnak a fejlécén a gyulai polgármesteri hvatal látható a Református templom szomszédságában. Mindkettő a Petőfi téren található.
Körbenézek a Petőfi téren. Kattintson ide.

Gyula szállás

Gyulai szálláshelyek Gyulai vendéglátóhelyek.

Gyula apartman

Vendéglátóhelyek

Gyula múzeum

Gyulai programok

Gyula térkép

Erdély

gyulai szállás

Gyulai szállás

Apartman

Apartman

Apartman

apartman