Gyulai szállás

Gyulai mézapartman

Látnivaló Kirándulás Program Szállás Étterem Üzlet Múzeum Fotók Index
Videó 3D Panoráma fotók Elérhetőség

Erdély

 

Tordai sóbánya

A Tordai hasadékot korábban bemutattuk. Van ezen a helyen azonban egy másik látványosság is, mely -bár a városban van- nem könnyű megtalálni és nem is ismerik annyian, mint magát a hasadékot,ami földrajzilag ugyan kötődik Tordához, de szigorúan véve a város határaitól jónéhány kilóméterre található.Tordai sobánya, tovább-->

Parajdi sóbánya

Parajd város Szováta és Székelyudvarhely között fekszik, Hargita megyében. A turisták két látnivaló és "megélni" való miatt jönnek ide. Az egyik a parajdi sóbánya, mely óriási, gigantikus méreteivel csúcsszezonban naponta több ezer látogatót vonz. Tovább-->>

Mézgedi barlang

A Mézgedi barlang Gyulától kb. 120 km-re található. Uticélként jelöljük meg Belényest, ebből a városból vezet az út Mézged falun át a barlanghoz. Belélnyes és Mézged távolsága kb. 20 km. Az út keresztül vezet Magyarremetén (Remetea). Egynapos kirándulásként ajánlható a hely, mely a környék leghíresebb cseppkőbarlangja. Tovább-->>


Békás szoros (Cheile Bicazului) 

Egy olyan természeti képződmény, földrajzi környezetet mutatunk be az alábbiakban, mely egynapos kiránduláshoz messze van ugyan, de egy éjszakai ottalvással megszervezhető az út. Ha azonban egyszer oda ellátogat valaki, nem biztos, hogy elég lesze egy nap, mert a környék nagyon gazdag látnivalókban, Európa hírű természeti csodákban. Éppen ezért emeljük a tétet, és legyen két nap! Hajrá, kalandra fel!
   Székelyföldön, Hargita megyében található a Békás szoros. A Békás szoros a Keleti kárpátok "kijárata", itt ér véget a tájegység. A távolsága Gyulától kb. 500 km. Ez természetesen hegyek közt értendő az átlagsebesség (betartva a közlekedési szabályokat) 50-60 km/h -ra jön ki. A haladás nem tűnik lassúnak, mert gyönyörű a táj. Utunk Nagyvárad érintésével a Királyhágón át vezet, Kolozsvár felé, majd Marosvásárhely után a sóvidék következik. Szovátára érkezve nagyon sok szállás között válogathatunk, az egyszerű magánházaktól a négycsillagos hotelig minden megtalálható. Érdemes itt megpihenni, és reggel továbbindunk. Szováta után Parajd Az utak kiválóak, szélesek. A szoroshoz vezető úton először a Gyilkos tó mellett haladunk el, ahol a nyári hónapokban az idegenforgalom miatt igen sok a túrista. A tónál csónakázási lehetőség van, de nem ritka a sorbanállás, mely a képeken majd lászik is. A tó környékén árusok, kürtős kalács sütők, kultúrált kifőzdék, grillkonyhák várják a pihenni vágyókat. A környéken sokan sátoroznak és főznek a szabadban.

Panoráma galériáért és további leírásért kattintson a fotóra - Békás szoros


Tordai hasadék

A Tordai - hasadékról, egy sokak által ismert természeti helyről tekinthet meg képes invitációt.
Nem csak egyszerű fotókat, de panoráma képeket is megtekinthet a helyszínről.
Kattintson a fotóra a továbblépéshez, vagy válasszon a szöveges menük közül!

A Tordai-hasadék galéria 1

A Tordai-hasadék galéria 2

Panoráma fotók a Tordai hasadékról


 Irány Biharfüred, útközben dagonyázó bivalyok

Kb. 110 km, 2 óra utazás
Aki vízesést, vagy vízeséseket szeretne látni, annak ajánlható úticél, útvonal az alábbi:
Gyula - Sarkad - Nagyszalonta - Belényes - Biharfüred

Erdélyi útjainkon többször találkozhatunk bivalyokkal. Ha estébe nyúló időpontban hajtunk át hegyi falvakon, szinte biztos, hogy utunkat keresztezni fogja egy-egy hazafele ballagó tehéncsorda, melyek között bivalyok is baktatnak. Az erdei kisebb tisztásokon sem ritka az akár néhány egyedből álló legelő csapat. Többnyire ügyet sem vetnek a turistákra sokszor a gazdájukkal vannak. Arra azonban felhítvák a figyelmünket, hogy csak akkor érdemes komolyabban megközelíteni a bivalyokat, ha jól tudunk és szeretünk is futni. Erdélyben gyakran láthatunk bivalyokat, tejüket sokfelé használják, készítenek belőle sajtot is. Ha Belényest elhagyjuk és letértünk a Biharfüredre vezető útra, akkor minden bizonnyal hamarosan mepillanthatjuk a csordákat. Európaszerte ritka látványoságnak mondható külön foglalkozott e tájjal a Duna TV is. Persze ahhoz, hogy a fotókon látható hangulatot és kalandot átéljük, érdemes egy órára megállni az út mellett, vagy letérni az útról, sétálni a csorda körül. Ha merészebbek vagyunk akkor egy néhányszáz méteres gyaloglás után arra a helyre is elmehetünk, ahol a csorda a meleg nyári napokon dagonyázik. Útközben ne íjedjünk meg, ha egy bivaly tápászkodik fel szinte a semmiből.... (a fotókon látszik, mire gondolunk...)
További fényképek.

Térkép bihar
Ha nagyobb térképet szeretne, kattintson rá!


Tordai sóbánya (egynapos kirándulás)

A következőben egy tordai kirándulást szeretnénk bemutatni. Aki nem akar kint maradni, korán kell kelnie, hogy estére hazaérhessen, de az élmény garantáltan kárpótólja a fáradtságot. Az útvonal röviden: Gyula-Sarkad-Méhkerék- Nagyszalonta-Nagyvárad-Kolozsvár-Torda. Sokak számára a városnév hallatán a Tordai hasadék jut eszébe. Van azonban itt még egy igazán rendkívüli látványosság, egy sóbánya mely gyalogosan, egyénileg látogatható (belépődíj ellenében). A bányászati munkák alatt kivájt, feltárt üregek lenyűgözőek, hatalmas méretűek, jól kivilágítottak. Több emelet magasságban kiépített zárt falépcsőkön juhatunk fel a legnagyobb üreg " mennyezetéig" ahonnal letekintve pici pontként tűnnek fel a szintén itt tartózkodó látogatók. A "fiúk már nem dogoznak a bányában", de a kitermeléskor használt eszközeik mint muzeális tárgyak, az eredeti környezetükben láthatóak. Légúti allergiás és asztmatikus megbetegedésben szenvedők orvosi javallatra kúrálják itt magyukat. A bánya levegőjének hőmérséklete igen alacsony, ezért meleg ruhát mindenképp vigyünk magunkkal. További fotók: Tordai sóbánya.Medvebarlang (egynapos kirándulás)

MedvebarlangGyuláról Sarkad felé, induljunk el.A méhkeréki határátkelő után Szalonta következik, Tenke érintésével Pusztaholodon (Holod) áthahalva elérjük a 76-os utat. Előbbi kicsit gyengébb, utóbbi nagyon jó minőségű.  Belényes település felé vezet az utunk, melyet elérve figyelnünk kell, mert balra le kell térni néhány kilóméter után. Kitáblázva Pietroasa (Vasaskőfalva) lesz. Szintén csak pár km, majd elérkezik egy Y elágazás. Az egyik a Boga völgyébe vezet, a másik a Medve barlang felé. Minkettő ki van táblázva. A táblát jól figyeljük, mert utóbbi ottjártunkkor majdnem ki volt dőlve eredeti talapzatáról, mely betonból készült. Az idő vasfoga "kirágta" , e miatt (lehet hogy épp túristák) leásták a földbe. Innen már kb. 10 perc és elérjük a Medvebarlangot. Ezt a barlangot egy márványkitermelés közben robbantás alkalmával fedezték fel 1975-ben. 1980 óta látogatható. Nem a hosszával, hanem a csepkkőképződmények változatosságával hívja fel magára a figyelmet, és a benne feltárt barlangi medve csontvázak miatt, melyek kora meghaladja a 10 000 évet. Vezetővel látogatható, teljesen ki van világítva, folyamatosan érkeznek a csoportok, étterem büfé is van. A bejárat 10 perces sétával megközelíthető parkolási lehetőség is van a közelben.
Medvebarlang térképpel tovább-->>

 XVI. századi fatemplom

A medvebarlang felé vezető úton Buntesd (Buntesti) faluban egy útkanyarulatban dombon tatálható egy nagyon régi fatemplom. A templom eredete 1733-ra nyúlik vissza.

Képek itt.


A Solymosi vár, Máriaradna, Lippa (egynapos kirándulás)

Talán -bár ilyen szövegkörnyzetben nem illendő- mondható, hogy három az egyben. Egymáshoz igen közel található három érdekes látnivaló. Ha egynapos kiránduláshoz van kedve az egyébként Gyulán üdülő vendégnek, érdemes ellátogati az Aradtól mindössze 30-35 Km-re lévő helyekre. Az egyik egy gyönyörű bazilka, mely Lippa részéhez tartozó Máriaradnán található. Gyuláról indulva a 79A jelzésű úton Kisjenőt elérve jobbra Arad felé kell kanyarodni a 69-es jelzésű útra. Ez elvezet Aradig, aholis nem kell a várost keresztülszelni, mert már megépült és használható az elkerülő út, mely Dévára vezet. Kiváló minőségű, széles de nagy forgalmú. Ha elérte Aradot, (és el is kerülte) akkor könnyedén rátalál a 7-es jelzésűre, mely szintén nagyon jó és széles. Nem lehet elrontani, innen már csak 20-30 perc és célba ér az utazó. Néhány kisebb településen haladhat át, majd Lippára jobbra kell letérni a városkába, egy a Maros folyón átvezető hídon. Lippai templomA nagyrészt román lakosú (7500-8000 fő, ebből 300-350 magyar) kisvárosban igen rosszak az utak, legalábbis utolsó látogatásunkkor azok voltak. A településen van egy ritka és érdekes tornyú ortodox templom, melynek csúcsa átlátható "üreges". 1732-ben építették újjá barokk stílusban, de a templom eredete sokkal korábbra nyúlik vissza. Érdemes egy sétát tenni Lippán, ahol van egy termálvizes strand is. Ha visszatérünk a főútra, Solymos felé kell venni az útirányt. Néhány perc és megpillantjuk a 129 m magasra épült várromot. Közvetlen a domb előtt tudunk parkolni. Lentről nézve nagyon messzinek tűnik, de vágjunk bele bátran, kb. 30-perces kényelmes, de meredek sétával felérhetünk. A vár romjai közül gyönyörű látvány tárul elénk: a Maros szoros. A Solymosi vár a XII. században épült, Hunyadi János idejében.Solymosi vár Egykoron útellenörző szerepe volt, Hunyadi török elleni hadjárata idején is fontos stratégiai jelentősséggel bírt. Ha felkapszkodtunk ide egy kis uzsonna után elindulhatunk a leejtőn vissza. Lefelé talán könnyebb lesz, pihenni és gyönyörködni pedig alkalom nyílik a Máriaradnai bazilikában, mely az Aradra vezető út jobb oldalán fog felbukkanni. A katolikus templom -melyben magyarul is tartanak istentiszteletet-egyik tornya és falai teljesen fel vannak állványozva. Olybá tűnik, mintha restaurálás alatt állna, azonban az utóbbi években többször jártunk arra és úgy látszik, hogy magát az állványt is restaurálni kellene... Ettől azonban nem kell megíjedni, mert a benti látvány-bár nem karpólásul- de elkápráztat mindenkit. A képtárban megtekintető több fotó, és egy interaktív "körbenéző", mely olyan élményt nyújt mintha ott lennénk a helyszínen. Csodálatos freskók, és gigantikus belső tér jellemzi a kéttornyú épületet. A fent leírt látványosságok Gyuláról kb.1,5-2 órás kényelmes kocsikázással elérhetőek.

Lippa, Solymosi vár, Máriaradna további fotók. 


Térkép

Megjegyzés: A térképek saját készítésűek, ezért ha elindul bármelyik kirándulásra, a pontosabb útvonaltervezés miatt kérjük nézze meg hagyományos térképen is! Köszönjük!

sovidekGyulai szálláshelyek Gyulai éttermek, szórakozóhelyek

Gyula szállás 

Vendéglátóhelyek

Gyula múzeum

Gyula programok

Gyula térkép

Erdély

Jogi nyilatkozat

gyulai szállás

Apartman

apartman