GYULAINFO

WWW.GYULAINFO.HU

Kirándulások

Csíkos ér Gyula

Csíkos ér Gyulát elhagyva Szanazug-Doboz felé, nem messze a várostáblától egy kicsi, szinte észrevehetlen vízfolyás, ér fölött visz az út. Neve: Csíkos ér. A nevét az egykor oly gyakran előforduló halfajról kapta, a csíkhalról. Éppen egy kanyar ível át az ér fölött azon a ponton, ahol érdemes elindulnunk. A Csíkos ér nemrégiben két jelzőtáblát is kapott. A városból kifele haladva a táblánál bara fordulva olyan helyre jutunk, ahol szépen gondozott kertek, nyugodt természeti környezet várja és szeretteti meg magát a látogatóval. Képgalériánk a helyszínen készült, kattintson a fotóra!
A szabadkígyósi Wenckheim kastély

A kastély telefonos egyeztetés után várja a látogatóit. Akár kisebb csoportokban, akár egyénileg megtekinthető. Kellemes sétát tehetünk az óriási parkban. Jelnleg a Békés Megyei Gámán János Szakközépiskola és Kollégium működik az épületben. A fotók önmagukért beszélnek:
A Gyula-pósteleki Kastélyrom Gyula és Békéscsaba között a pósteleki erdőben található egy rom, mely eredeti állapotában egy gyönyörű kastély volt. 1907 körül gróf Széchenyi Antal és gróf Wenckheim Krisztina részére épült, melyet Sidok Viktor tervezett.Talán modható, hogy egyike a magyarországon a legszomorúbb sorsra jutott kastélyoknak. Eredeti szépségében nagyon rövid ideig maradt fenn. A II. világháborút követően egészen egyszerűen az emberek széthordták. Annyira sikerült lepusztítani az épületet néhány év alatt, amennyire még olykor több száz éves építmények sem rombolódnak le. A kastély mindössze 30 évet élt meg, a fotókon és az interaktív körpanorámákon megtekinthetőek romjai. A fent leírtak ellenére is érdemes egy kirándulást tenni a pósteleki kastélyhoz, mely egy gyönyörő parkerdőben található.