GYULAINFO

WWW.GYULAINFO.HU

Gyulai látnivalók

Gyulai látnivalók Ezen az oldalon sok fotóval bemutatásra kerülnek gyulai látnivalók. Szeretnénk felkelteni az érdeklődést a helyi épületek, közterek, templomok, nevezetességek iránt. A gyulai emberek vendégszeretőek, szívesen igazítják útba az idelátogatókat. Ez a kis alföldi város igen gazdag műemlékekben, műemléképületekben. Az újjáépített belváros hangulatos, este kivilágított szökőkútjaival a helyi polgároknak is kedvelt pihenő, sétáló helyei. A várost átszeli az egykori Fehér körös, mai néven Élővíz-csatorna. A fűzfákkal és sétányokkal övezett kisvárosi folyócska, melyen egész éven át vadkacsák töltik és "költik" idejüket, keresztülszeli a belvárost. A víz fölött több híd is átível, az egyik legrégebbi, az un. kapushíd. A 2007-ben elkészült új belvárosi sétáló utca részt köti össze a szintén újjáépült Kossuth térrel, ahol nyáron késő estig óriási szökőkutak üzemelnek.A vízoszlop magassága országos viszonylatban is kiemelkedőnek mondható. A Kossuth téren több látványosság is található. Ha Gyulára jön, érdemes ezeket a helyeket meglátogatni, eltölteni szabadidejük egy részét az itt leírtak felkeresésével. Ha idejüket ebben a városban kívánják eltölteni, szeretnénk, ha már ideérkezésük előtt kerülnének "tarsolyukba" információk Gyuláról. Természetesen mindent nem lesz lehetőségünk itt felsorakoztatni, de azon leszünk, hogy a kínálat bőséges legyen. Fedezze fel ezt a szép kisvárost, jöjjön el, tapasztalja meg személyesen is az alföld gyöngyszemét. Amennyiben úgy dönt (akár a látottak alapján) hogy eljön kirándulni Gyulára, és szállást, apartmant, éttermet keres, oldalunkon igényes, tiszta és szép vendéglátóhelyeket is bemutatunk a szálláshelyek (Gyula apartman) és a vendéglők menüpont alatt. A továbbiakban is kellemes időtöltést, böngészést kívánunk! Ha észrevétele van, az itt megjelölt e-mail címen szívesen vesszük, ha további látnivalók feldolgozását kérik, megpróbáljuk mihamarabb teljesíteni. Érdemes a leírásokban megjelenő linkekre rákattintani. Több helyen nem csak hagyományos fotókat tekinthet meg, hanem interaktív helyszínen való nézelődésre is mód nyílik. Gyula belvárosi esti fotók a szökőkutakról

A Csigakert a Mátyás király és a Part utca között terül el.

Közvetlen szomszédságában a várfürdő. Kellemes pihentető sétát tehetünk itt, szépen rendberakott, gondozott park. Azért ez a neve, mert korábban volt egy mesterségesen létrehozott dombon egy csiga alakban lefutó sétány. Kattintson a képre, és nézzen körbe a helyszínen!

A gyulai evangélikus templomA 80 éves gyulai evangélikus templom bemutatása képekben, melyben interaktív panoráma fótókat láthat a templom belső teréről több nézőpontból készítve. Olyan helyekről tekitheti meg a templomot, ahonnan ritkán nyílik alkalma látogatónak szemlélődni. Közvetlenül az orgona mellett készült gömbpanorámát is megtekinthet.
Belvárosi Nádi Boldogasszony kegytemplom

A belvárosi római katolikus templomot mai formájában 1775-ben kezdték építeni, Linck János Károly uradalmi építész tervei alapján, Harruckern Ferenc kegyúr jóvoltából, barokk stílusban klasszicizáló elemekkel. A templomot a Szeplőtelenül fogantatott Szent Szűz tiszteletére áldották meg 1777-ben, majd szentelték fel 1823-ban. Egyhajós, homlokzati toronnyal, félkörös záródású szentéllyel épült a templom. A hossza: 50 m, szélessége: 16 m, belmagassága: 15 m, toronymagassága: 43.5 m. A fotógalériában található egy interaktív kép is, mely olyan élményt nyújt, mintha a templom közepén állna, bármerre körbenéznet.
Németvárosi Szent József Templom, Gyula

1863-1866 között épült, melyet Nuszbeck József gyulai építész tervezett. A templom a gyulai Józsefváros szívében az Apor Vilmos téren található, klasszicista sílusban épült,


A gyulai várA gyulai vár a 15.század első felében épült. Leírások az egyetlen épen maradt alföldi téglavárként említik, mely 130 évig török kézen volt. (1566-1695) A nyári színházi rendezvények, előadások egy részét a várudvarban tartják több mint 40 éve. A várfürdő és a gyulai vár között a csónakázótó terül el, ahol nyáron a szabadtéri játékok, a jazzfesztivál ideje alatt tószínpadot állítanak fel, a fellépések egy része itt zajlik.